Een gezond en fraai gazon wil iedereen wel. Sommige mensen hebben echter last van kale plekken, bruingele vlekken, onkruid en mos die roet in het eten gooien. Een groot deel van deze problemen voorkom je door vroeg in het jaar het gras te bestrooien met kalk. In deze blog lees je daarom meer over gras bekalken!
Wat is het effect van kalk?
De tuin groeit en bloeit het beste als de grond een bepaalde zuurgraad heeft. De zuurgraad regel je met kalk. De grond kan meer basisch zijn en een hogere pH-waarde hebben of juist zuurder zijn en een lagere pH-waarde hebben. Als de zuurgraad niet optimaal is, dan kan dit ervoor zorgen dat voedingsstoffen slecht opgenomen worden. Onkruid en mos zien hun kans dan schoon en zullen gaan groeien. De ideale pH-waarde zit tussen de 6,5 en 7, wat tussen lichtzuur en normaal ligt. Met kalk wordt de grond minder zuur, zodat planten en gras beter kunnen groeien doordat ze voedingsstoffen beter opnemen. Als je graszoden hebt, dan zullen de wortels beter hechten, wat weer zorgt voor een sterke en groene grasmat. Ook bevat strooikalk mineralen zoals magnesium. Dit zorgt voor de fraaie, groene kleur van het gras. Onkruid en mos houden niet van kalk, dus die zullen minder snel groeien als je kalk strooit.
Wanneer kalk strooien?
In Nederland hebben 9 van de 10 tuinen wel behoefte aan kalk, maar wanneer moet je het gazon kalken? De beste periode om kalk te strooien is in de winter, zo rond eind februari tot begin maart. Het gras kan dit namelijk wel gebruiken na een koude winter. Maar kalk strooien kan ook in het najaar rond eind oktober/begin november om het groeien van mos te voorkomen. De grond neemt kalk het beste op als je net hebt gemaaid tijdens regenachtig weer. Verder kun je tussendoor ook kalk blijven strooien als je merkt dat jouw tuin het nodig heeft.
Korrels of poeder
Kalk komt in korrelvorm of poedervorm. Korrels zijn makkelijker te strooien en stuif minder. Voorbeelden van kalkkorrels zijn de merken Solabiol, DCM en Ecostyle. Kalk is met de hand te bestrooien, maar je kunt ook gebruikmaken van een strooiwagen. 1 kg kalk is voldoende voor 10 m² gras. Wacht na het bekalken minstens vier weken met bemesten.
Tips voor je begint met kalk strooien
- Ieder gazon is uniek. Daarom raden we aan om een bodemtest te doen voordat je begint met bekalken.
- Kalkkorrels verspreid je evenredig door met een strooiwagen of handstrooier te werk te gaan.
- Sommige planten groeien juist wel beter op een zure bodem. Denk maar bijvoorbeeld eens aan Rhododendron, hortensia’s en Azelea’s. Heb jij deze ook in de tuin? Dan hoef je geen kalk te strooien. Je kunt in dat geval beter voor speciaal mest kiezen.