Kiezen voor gras zaaien of graszoden bij een nieuw gazon

Je wilt een nieuw gazon, maar je hebt geen idee voor welke keuze je moet gaan? Wil je gaan voor grasrollen? Die kant-en-klaar zijn en alleen maar uitgerold hoeven te worden? Of ga je een nieuwe mat zaaien? Als je dit gaat doen wat zijn de voordelen en de nadelen hiervan? Hoe ga je kiezen? En hoe begin je? Dit gaan we je allemaal uitleggen in deze blog. 

De goedkoopste optie is zaaien 

 Als je zaad wilt die kwalitatief een beetje goed is ben je ongeveer tussen de 10 en 15 euro kwijt per kilo. Je kunt 100 m2 zaaien met 3 tot 4 kilo. Normaal gesproken raadt een verpakking je aan om 2 tot 3 kilo te gebruiken per 100 m2. Wij raden je echter 3 tot 4 kilo aan zodat je dikker kunt zaaien. Hierdoor groeit je gras sneller en zul je minder last hebben van onkruid. Heb je een tuin van 200 m2 dan ben je 70 tot 100 euro kwijt voor graszaad. Wanneer je graszaad koopt beknibbel dan niet op de centjes door te gaan voor een goedkoper merk. Goedkoop graszaad kiemt niet zo goed als een goed graszaad merk. Hierdoor krijgt onkruid de kans om te groeien. Als je een speel of sportgazon wilt aanleggen is deze het beste tegen hitte bestand. Ook is het de beste optie voor intense betreding. Een siergazon heeft meer onderhoud nodig en is bij aanhoudbare droogte kwetsbaarder. Qua aanblik is het verschil van een siergazon en een speelgazon die grover is nauwelijks te zien. 

Tijd 

Een nadeel van een gazon die gezaaid is dat het ongeveer drie weken duurt voordat het zaad kiemt. De tijd die het vraagt voordat je het gras mag betreden duurt ongeveer 6 tot 8 weken. Gedurende de weken kan een gedeelte van het gezaaide zaad weggeblazen zijn door de wind of opgepikt worden door vogeltjes. Ook is een stortbui die het zaad kan laten weglopen een risico. Deze factoren kunnen ervoor zorgen dat je een gazon krijgt met verschillende kale plekken of juist plaatsen met veel zaad. Op de kale plekken zul je snel last krijgen van onkruid. Vaak vragen bepaalde grasstukken voor een tweede bezaaiing en zal er onkruid weggehaald moeten worden. Een gazon dat ingezaaid is heeft ongeveer een jaar de tijd nodig om vol en dicht te groeien. Maai de eerste keer bij een hoogte van 6 tot 8 cm. Na de tweede maaibeurt verdwijnt het grootste gedeelte van het onkruid. Na zes maanden mag het gezaaide gras bemest worden. 

Graszoden brengen groen leven 

De kant-en-klare uitrolbare grasrollen worden gekweekt tot ze dicht en compact zijn en helemaal vrij van onkruid zijn. De dikte van een graszode is 1,5 tot 2 cm dik. De rollen worden per stuk verkocht. Normaliter is een rol gelijk aan 1 m2. De kosten hiervan liggen tussen € 2,50 en € 3,50. De prijs is afhankelijk van het volume. Als je een gazon van bijvoorbeeld 200 m2 wilt leggen liggen de kosten rond de € 600, verzendkosten niet inbegrepen. Deze optie is duurder dan het zaaien van gras. De grotere gazons worden vaak gezaaid. Mensen met een kleiner gazon kiezen doorgaans voor graszoden die kant-en-klaar zijn. Bij het leggen van graszoden heb je direct een gazon dat egaal groen is. Graszoden mogen intensief belopen worden na 1,5 tot 2 weken. Geef de graszoden in de eerste periode wel veel water. Als het erg regent is dit niet nodig. Maaien mag je doen vanaf 1,5 tot 2 weken. Het grote voordeel van een graszode is dat je geen onkruid hebt of kale plekken.