Borstelveergras: een van de mooiste siergrassen

Borstelveergras (Pennisetum) is een van de mooiste siergrassen die er bestaat. Waar veel planten in september uitgebloeid zijn, zijn borstelveergrassen juist de tuinplant bij uitstek om in september een plekje in je tuin of op je terras of balkon te krijgen. Lees hier meer over deze tuinplant, waaronder verzorgingstips voor borstelveergras. Wist je dat dit siergras heel mooi kleurt bij onder bolbomen of leifruitbomen? Denk er dus goed aan waar je jouw siergras wilt planten voor het totaalplaatje.

Oorsprong van borstelveergras

Van oorsprong komt borstelveergras uit Australië en Oost-Azië. Ondertussen is deze tuinplant ook in Europa in de natuur te vinden. De Nederlandse benaming van de Pennisetum heeft dit siergras te danken aan de bloeiende aren, die verdacht veel op flessenborstels lijken. Er zijn verschillende soorten borstelsiergras, die ieder een eigen kleur borstels heeft. Zo behoren bruin, grijs, roze of roodbruin tot de mogelijkheden. Mits ze de ruimte krijgen, kunnen sommige borstels wel 25 centimeter lang worden. Ook na de bloei blijft borstelveergras een aanwinst voor de inrichting van je tuin, terras of balkon. Bij sommige soorten verkleurt het blad naar naar goudgeel, wat natuurlijk prachtig is in de najaarszon en perfect past bij de herfstkleuren.

Borstelveergras: geschikt voor pot en aarde, design en wild

Borstelveergras, en siergrassen in het algemeen, geven een zachte uitstraling aan moderne, strakke tuinen. Daarnaast passen ze met hun sprieten en aren ook prachtig in een natuurtuin. Je kunt ze in de volle grond planten, maar ze zijn ook geschikt om in potten te zetten. Je kunt ze alleen neerzetten, maar een groepje kleine ‘borstels’ in een lage pot op tafel geeft ook een prachtig en sfeervol effect.

Verzorging van borstelveergras

Borstelveergras is een makkelijke plant en heeft maar een korte gebruiksaanwijzing. Dit siergras kan zowel op een plekje in de zon als in de (half)schaduw staan. Het is erg belangrijk dat de grond niet uitdroogt; hier wordt dit siergras niet blij van. Knip de aren en bladeren na de bloei niet van de plant af; zij beschermen deze tuinplant juist tijdens de winter. Als je wacht tot na de winter en ze dan snoeit, begin je vanaf mei weer nieuwe ‘tuinborstels’ te zien. Dit siergras is al met al dus een makkelijke plant, die op iedere plek in je tuin, terras of balkon te verwerken is. Of je hem nu in z’n eentje of in een groep neerzet, borstelveergras zou hoe dan ook een verzachtende sfeer met zich brengen.